DİŞ HEKİMİ KORKUSU

Diş tedavisi sırasında, özel video gözlüğüyle hastaya eğlenceli videolar izleterek korku ve endişeyi azaltmak ve tedavi olduğunu unutturacak bir ortam sağlamak artık mümkün.
Hastalarımızın isteği doğrultusunda animasyon, sinema filmi, dizi, belgesel veya futbol maçı izleme olanağı sağlayarak, tedaviyi eğlenceli bir hale dönüştürüyoruz.
Video gözlükleri sayesinde hastalar tedavi sırasında sıkılmazken, tedavide kullanılan aletlerin seslerini duymadıkları için uygulanan tedaviyi psikolojik olarak daha rahat atlatıyorlar.
Başta çocuklar olmak üzere tüm hastaların tedavi sürecini kolaylaştırıp, eğlenceli hale getiren bu yöntemle diş hekimi fobisi ortadan kalkmış oluyor.
Diş hekimi korkusu, psikolojik olarak, diş hekimine gitmekten korkma veya hoşlanmama ve kişinin kendi iç dünyasında oluşturduğu mantık dışı korkuları içerir.
Diş hekimi fobisi ise genelde yaşanan diş hekimi korkusundan farklı ve daha ciddi bir problemdir. Fobili kişinin en klasik davranış biçimi olaydan sakınmaktır.
- Dişiniz çok ağrısa da diş hekimine gitmemek için direniyor musunuz?
- Diş hekimine gittiğinizde, kliniğin dekorasyonu sizin korkunuzu arttırıyor mu?
- Diş hekiminin kullandığı aletlerin çıkardığı sesten rahatsız mı oluyorsunuz?
- Ağzınızda yapılacak tedaviyi bilmemek sizin korkunuzu pekiştiriyor mu?
- Kullanılan aletlerin steril olmayacağı düşüncesi size sıkıntı veriyor mu?
- İğneden korkuyor musunuz?
- Ağrılarınız dayanılmaz hale geldiği için diş hekiminden korkmanıza rağmen diş hekimine gitmek zorunda kaldığınız için kalp çarpıntıları, mide bulantısı ve terleme gibi hislere kapılıyor musunuz?
- Anestezinin etkisinden çıkamayacağım düşüncesi oluyor mu?
- Tedavi sırasındaki kokulara dayanamayacağım düşüncesi oluyor mu?
Her korku gibi diş hekimi korkusu da gerçekte mantığı olmayan varsayımlara dayanır. Diş hekimi korkusu diğer korkular gibi yanlış öğrenmeler üzerine dayanır ve tüm korkular gibi psikoterapi yaklaşımları ile tedavi edilebilir.
Aletlerin çıkardığı seslerden rahatsız olanlar için tedavi sırasında diş hekimi koltuğunun önüne yerleştirilen DVD?li ekran sayesinde bireyin dikkati hem görsel hem işitsel anlamda dağıtılmaktadır. Bu yolla aletin çıkaracağı ses, müzikle bastırılacağı için korku nedeni ortadan kaldırılır.
Çok heyecanlı kişiler için, sırt ve bacak masajı yapan ve istenirse ısıtma opsiyonu olan yastıklar kullanılarak hasta tedaviden önce gevşetilmektedir.
Dişçi korkusu olan bireylerde korkuyu arttırıcı ilk uyarıcı muayenehane ortamıdır. Dekorasyonda kullanılan renkler ve objeler tamamen bireyi rahatlatmaya yöneliktir.
Diş hekimi tarafından hastaya tedavi sırasında yapılacak olan işlemler adım adım anlatılmalı ve ağrı duyulduğunda hastanın haber vermesi istenerek, hastaya işlemin ağrı duyulduğu anda kesilebileceği güveni verilmektedir. Daha ciddi korkuları olan bireylerde ilaçla tedavi ve psikoterapi metotları kullanılırken, bu aşamada diş hekimi ile psikiyatristin işbirliği yapması en iyi çözümdür.
Anksiyetenin Üstesinden Nasıl Gelinir?
Bazı insanlar ilk kez diş hekimine giderken ya da uzun bir süre uzak kalıp sonra gitmeleri gerektiğinde anksiyete yaşarlar. Gereksiz korkular, önyargılı düşünceler, kullanılan aletlerin çıkardıkları sesler bu anksiyeteyi artırır.
Kendinizi rahatlatmak için bazı ipuçları;
- Muayeneye gitmeden birkaç saat önce kahve ,soda gibi kendinizi gergin ve hayecanlı hissettirecek içeceklerden kaçının.
- Peynir ,yumurta gibi protein bakımından zengin yiyecekler yiyin,çünkü bunlar vücunuzuda sakinleştirici maddelerin salgılanmasını sağlayacaktır.
- Randevunuza giderken hızlı giyinmeyin ya da hızlı araba kullanmayın.
- Bir gece önce olabildiğince dinlenmeye çalışın böylelikle randevunuzda sakin olabilirsiniz.
- Kliniğimize anksiyetenizin olduğunu söylerseniz ,özel bir tedavi planı çıkartılacaktır.
- CD çalarınızı ya da Ipod unuzu yanınızda getirirseniz işlem sırasında istediğiniz şarkıları dinleyebilirsiniz.