ANNE BABALARA İPUÇLARI

Anne Babalara İpuçları

Süt Dişini Zamanından Önce Kaybederseniz Ne Olur?

Daimi dişlerin sürme sıralarında meydana gelecek kaymalar sonucu çocuğunuzun daimi dişlerinde çarpraşıklıklar olma ihtimalini arttırırsınız. Bu hafif bir çarpraşıklıktan tüm ağzın dengesini bozacak kadar komplike bir çarpraşıklığa kadar gidebilir.

Süt dişini zamansız kaybettiğinizde çocuğunuzun beslenme ve ağız hijyeni alışkanlıklarını gözden geçirin ve hatanın nereden kaynaklandığını tespit edin. Bu alışkanlıkları düzelterek kısa bir süre sonra diğer süt dişlerinde de aynı problemle karşılaşma riskinizi azaltın.

Dişhekiminiz kaybettiğiniz süt dişinin yerini daimi diş gelene kadar koruyacak olan yer tutucuyu takarak sizi düzenli kontrollere çağıracaktır.

Bebeğimin Bütün Dişleri Çürümeye Başladı, Neden?
Bebeğinizde çok erken dönemde çürükler oluşmaya başladı ise beslenmesine dikkat! Özellikle geceleri şekerli gıdalarla (şekerli süt,nesquikli süt,meyva suyu vb) dolu biberon ile uyumak buna sebep olabilir. Ya da bebeğiniz yine böyle bir biberon ile tüm gününü geçiriyorsa, uzun süreli şekerle karşı karşıya kalan dişlerin çürüğe direnç göstermesini imkansız hale gelecektir(biberon çürüğü).

Çocuğunuzu mümkün olduğunca şekerli ve yapışkan gıdalara alıştırmayınız. Siz onu bu tip gıdalardan uzak tutarsanız onun hiçbir zaman bunlara ihtiyacı olmayacaktır. Kolalı içecekler, hazır meyva suları, karameller, kurabiyeler, çikolatalı gıdalar olmadan da onu iyi besleyebilirsiniz. Herhangi bir şekerli gıda aldıktan sonra ise onu bolca su içmeye alıştırın. Böylece şeker ile birlikte harekete geçeçek çürük yapıcı mikroorganizmaların ihtiyaç duyduğu asidik ortamı su ile engellemiş olursunuz.

Diş fırçalama ise özellikle geceleri son gıda alımından sonra mutlaka (dişi olan) her çocukta yapılmalıdır. Elbetteki 6 aylık- 1 yaşında bir çocukta ideal fırçalamadan bahsetmek mümkün değildir ama önemli olan yatmadan önce hem ağzın mikroorganizma miktarını azaltmak hem de diş fırçama alışkanlığını yerleştirmektir.

Bebeğimin Süt Dişlerini Temizlemeli Miyim?
Kesinlikle ilk süt dişi göründüğü andan itibaren bebeğinizin dişlerini temizlemeye başlamanız gerekir. Temiz bir kumaş yada gaz tampon kullanarak dişleri ve dişetlerini her beslenmeden sonra siliniz.

Birkaç diş çıktığında fırça ile tanışma zamanı gelmiştir. Yumuşak ve küçük bir fırça kullanın, macun kullanmaya gerek yoktur. Çünkü bebekler macunun büyük bir kısmını yutma eğilimindedirler. Macunun içindeki flor ise gereğinden fazla alındığında sürekli dişlerde hasara neden olabilir.

Bebeğimin Dişlerini Fırçalamakta Zorlanıyorum. Öneriniz Var Mı?
Bebeğinizin başını kucağınıza alarak sırtüstü yatırın. Eğer dişleri çıkmadıysa bir parça nemlendirilmiş gazlı bezle dişetlerini sıyırarak temizleyiniz. Dişleri varsa aynı pozisyonu fırçalama için kullanınız ve eğer yeterince büyük ise eline bir ayna vererek ne yaptığınızı görmesini sağlayınız.

Çocuğumun Diş Rötgeninin Çekilmesi Zararlı Mı?
Diş hekimliğinde kullanılan röntgen cihazları, kullanılan modern teknoloji ve metodların da etkisiyle minimal dozda ışın verir. Herhangi bir problemin doğru teşhisiyle kazanılacak fayda düşünüldüğünde, bir zararı olduğu düşünülemez.

Kalıcı Dişler Neden Önemlidir?
Çocuğun ilk kalıcı dişleri 6 yaşında sürer. Bu yaş ağız hijyenlerini tam sağlayamadıkları ve beslenmelerinin çürüğe yatkınlık yapabileceği bir yaştır. Oysaki bu diş ömür boyu kullanacağı ve diğer dişlerin yerleşmesine, çiğneme düzleminin oluşmasına rehberlik yapan çok önemli bir diştir. İlk kalıcı dişlerin çıktığı dönemde süt dişleride artık dayanıklılıklarını büyük oranda kaybetmiş ve çürüğe yatkın bir hale gelmiştir. Bu dönemde anne babalara düşen koruyucu diş hekimliği uygulamalarına başlamak için bir dişhekimine başvurmaktır.

Kalıcı Dişlerdeki Çapraşıklıklar Bir Problem Yaratabilir Mi?
Dişlerdeki çapraşıklıklar estetik olarak rahatsızlık vermesinin yanı sıra ve bundan daha önemli olarak diş sağlığını tehdit eder. Çapraşık dişlere sahip kişiler yeterli temizlik yapamayacaklarından diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına daha eğilimli olurlar. Daha ileri seviyedeki problemlerde ise tedavisi güç eklem rahatsızlıklarıyla karşılaşabilirler.

Çocuğumu Diş Hekimine İlk Ne Zaman Götürmeliyim?
Bebeğinizin ilk süt dişlerini gördüğünüz dönemden itibaren en kısa süre içinde ilk ziyaretinizi yapın ve bu ziyaretleri belli periodlarla sürdürün. Süt dişlerinde bir problem veya ağrıyla karşılaşmış bir çocuğa diş hekiminden korkmamasını öğretmek oldukça zorken, hiçbir problemi olmadan rutin dişhekimi ziyaretlerini yapmış bir çocukda bunu sağlamak çok kolaydır.

Çocuğum Diş Hekiminden Korkuyor. Ne Yapmalıyım?
Bebekler herhangi bir korku ile doğmazlar, bu korkuları öğrenirler. Çocuktaki diş hekimi korkusunun temelinde anne ve\veya babanın diş hekiminden korkuyor, hoşlanmıyor, kaçınıyor olması yatabilir. Çünkü çocuğun modeli ebeveynleridir ve sizin için korkulacak şeylerin onun için de öyle olduğunu baştan kabul edecektir. Önce sizin korkularınızı kontrol edip yenmeniz gereklidir. Diğer bir sebep ise ilk karşılaşmada hoş olmayan bir tecrübe yaşamış olmasıdır. Problemi yokken diş hekimiyle tanışma fırsatı bulup onun kendisinin iyiliği için hareket ettiğini düşünen bir çocuk bir problemle karşılaştığında daha dayanıklı ve sorunsuz olur.

Dişi ağrıdıktan sonra ilk kez karşılaştığında ise hem uygulanacak tedavinin daha zorlaşıyor olması hem de çocuğun güvensizliği problem yaratacaktır.

Diş Fırçalama Alışkanlığını Nasıl Kazandırabilirim?
Eğer siz düzenli olarak diş fırçalama ve diş hekimine gitme alışkanlığına sahip değilseniz, çocuğunuza bunu öğretmeniz mümkün değildir. Çocuklar örnek alarak öğrenirler ve sizler onun modelisiniz. Siz istediğiniz kadar diş fırçalamanın önemini anlatın ya da onu fırçalamak için zorlayın, o sizin düzenli ve severek diş fırçaladığınızı görmediği müddetçe hiçbirşey öğretemezsiniz. Çocuğunuzun iyiliği için önce kendinizi eğitin, gerisi kendiliğinden hallolacaktır.

İlk Daimi Dişler Çıkarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Ağızda ilk görülen daimi dişler genelde alt birinci büyük azılardır. Bu dişler daimi dişlerin en önemlileri ve genellikle en çabuk hasara uğrayanlarıdır. Üstlerinde düşecek bir süt dişi olmadığından ve 6 yaş gibi erken bir çocukluk döneminde sürdüğünden, ne ebeveynler ne de çocuk tarafından farkedilmezler. Oysa yerleştikleri yer ve fonksiyona girmeleriyle erişkin dişlerinin temelini oluşturacaklardır. Farkedilmedikleri ve daha geride kaldıkları için yeterince temizlenemezlerse de kolayca çürüyerek sürmekte olan tüm dişlerin dengelerini etkileyecektir. 6 yaş dişlerinin sürüp sürmediği anne babalar tarafından takip edilmeli ve bu dişler fissur sealant uygulanarak korunmalıdır.

Süt Dişi Astım İlişkisi Nedir?
Küçük çocuklarda sıklıkla görülen astım probleminin sebebini, bilim adamları süt dişleri üzerinde yaptıkları araştırmalarla bulmaya çalışıyorlar.

Süt dişleri anne karnında oluşur ve bu dönemde alınan mineralleri biriktirir. Bilimadamları anne karnında bebeğe yeterli miktarda selenyum ve demir ulaşmadığı durumlarda astım riskinin arttığını düşünüyorlar. Bunu da geçtiğimiz 6 yılda topladıkları 12.000 üst ön süt dişi üzerinde yaptıklar araştırmalar ile kesinleştirecekler. Böylece hamilelik döneminde bu minerallerin alınmasıyla bebeğin ileriki yıllarda astıma yakalanma riski düşürülecektir.

DİĞER BLOGLAR

Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Ağız kokusunun sebebi ölü bakterilerin atık maddesi olan ve volatile sülfür adı verilen bir gazdır.

Nefeste oluşan kötü koku büyük oranda ağız içi kaynaklıdır. Ağız içi bir infeksiyon, ilerlemiş bir dişeti hastalığı ya da ağız i&cced...

Diş Hekimi Korkusu

Diş tedavisi sırasında, özel video gözlüğüyle hastaya eğlenceli videolar izleterek korku ve endişeyi azaltmak ve tedavi olduğunu unutturacak bir ortam sağlamak artık mümkün.

Hastalarımızın isteği doğrultusunda animasyon, sinema filmi, dizi, belgesel veya fu...

Dişeti iltihabı problemleri

Yoğun diştaşı olan ağızlarda, dişetlerinin yeterli oksijen ve besini alamamasına bağlı olarak dişeti iltihabı görülür.

Dişetlerinde şişlik, kızarıklık, dokununca veya fırçalayınca görülen kanamalar ve ağızda koku dişeti iltihabı belirtileridir. Diş taşı t...

Köprü Protezi ya da Diş İmplantı?

Normalde size sabit bir köprü protezi yapılırken boşluğa komşu iki dişiniz de kesilmek zorundadır. Diş implantların da ise sadece çekim boşluklarına yapılır ve yan iki dişe hiç dokunulmaz. Diş çekim bölgesindeki kemiğin miktarını korunması için, diş impl...