LAZER DİŞ HEKİMLİĞİ VE DİŞ ETİ CERRAHİSİ

Güldüğümüzde görünen diş eti miktarı, dişlerimizin boyutunu da etkiler. Asimetrik diş eti kenarları, dişlerimizin düzensiz ve gülüşümüzün eğri olduğu izlenimini verir. Eğer diş etlerimiz çekilmişse, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünür. Göze hoş gelen ve temiz bir gülüşe sahip olmanın ilk adımı diş ve diş eti uyumunu sağlamaktır.

Pembe Estetik
Ödemli ve kalınlaşmış diş eti kenarı, dişlerin dip kısımlarında gölge oluşumuna neden olur. Bu gölgelerden dolayı dişlerin rengi de olduklarından 1-2 ton daha koyu görünürler. Ayrıca diş eti ödeminden dolayı, kalınlaşmış diş eti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur.

Bakterilerin diş etinde birikimi, iki diş arasındaki üçgen diş eti bölümünün (diş eti papili) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olur.

Gingivoplasti
Kişi güldüğünde diş etleri normalden fazla gözüken, ‘Gummy-smile’ dediğimiz gülüşlerde uygulanan bir yöntemdir. Gülüşü bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile alınır.

Bu kişilerde estetik diş hekimi ile periodontolog (diş eti hastalıkları uzmanı) beraber çalışır ve diş eti seviyesi ile şeklinin nasıl olması gerektiği belirlenir. Periodontolog da bu seviyeye kadar diş etlerini düzelterek diş etleri ile dişlerin uyumunu sağlar.

Hastaya yapılacak lokal bir anestezi ile hasta hiçbir ağrı, sızı duymayacaktır. Çok küçük bir cerrahi işlem olan gingivoplasti, kısa zamanda gülümsemeyi tamamen değiştirecek kadar önemlidir.

Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra laminate veneerler de uygulanarak tam bir gülüş tasarımı gerçekleştirilmiş olur.

Dişeti Grefti
Diş eti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzun gibi görünen diş boylarının görünümü ayarlamak mümkündür.

Diş eti estetiğini ilgilendiren diğer bir nokta ise; diş çektirmeye bağlı olarak, çene kemiğinde çökme ve sonucunda oluşan asimetrik diş eti görüntüsüdür. Bu durum, genellikle ön dişler bölgesinde rahatsız edici olur.

Hazırlanan porselenlerin yerleştirileceği alan, çepeçevre diş eti dokusudur. İşte bu nedenle; Diş eti dokusu, olması gerektiği kadar geniş ve sağlıklı değilse, hazırlanan porselenlerde estetikten bahsetmek mümkün değildir. Eğer diş eti çekilmesine veya diş eksikliğine bağlı papil kaybı varsa, öncelikle bunun yerine konması gerekir. Bazı cerrahi ve protetik yöntemlerle kayıp dokuları tekrar kazanmak mümkündür. Dişlerimizi çevreleyen diş eti dokusunu düzenlemeye ve dişlerimizle armoni içinde bir görüntü oluşturmaya yönelik işlemlere kozmetik diş eti düzenlemeleri denir.

Genellikle protez yapımı öncesinde; diş etleri, kemik ve bağ dokusuyla ilgili altyapı girişimleri, hastalar tarafından uzun ve yorucu seanslar olarak düşünülse de, elde edilen sonuçlar tatmin edici olmaktadır.

Diş eti hastalığının oluşmasının en önemli sebebi dişe sıkıca tutunan, yapışkan ve saydam bir tabaka olan bakteri plağıdır. Bakteri plaklarının bir miligramında yaklaşık olarak 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur.

Sağlıklı Dişeti Nasıl Olur?

  • Portakal kabuğu görüntüsünde, açık pembe renginde olur.

  • Dişleri, kök başlangıcından itibaren sarar.

  • Dişetlerinde kızarıklık, şişlik ya da enfeksiyon belirtileri olmaz.

  • Fırçalama ve diş ipi kullanımıyla sağlam dişetleri kanamaz.

  • Sağlam ve sert görünüşlü olur.

  • Dişetlerinde herhangi bir rahatsızlık ve kaşıntı hissi olmaz.

İltihaplı Dişeti Nasıl Olur?

  • Kendiliğinden ya da diş fırçası ve diş ipi kullanırken kanama olur.

  • Dişetlerinde kızarıklık, şişlik ya da düzensiz bir görünüm olur.

  • Dişetine bastırınca oluşan ağrı hissi, diş etinde görünen şişlik, iltihap ve ilgili bölgedeki dişte hissedilen hassasiyet olur.

  • Dişetlerinde çekilme ve açığa çıkan kök yüzeyinde hassasiyet hissi olur.

  • Diş taşları sebebiyle diş eti kenarlarında siyah alanlar oluşur.

  • Dişlerde sallanma, uzama ve dişler arasında açılmalar görülür.

  • Dişetlerinde kaşınma hissi olur.

  • İltihaba bağlı ağızda koku ve kötü tat oluşur.

  • Ağız kapatıldığında kapanışta değişiklik hissedilir.

Dişeti Sağlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sigara
Sigaranın akciğer, kanser ve kalp hastalığı gibi bir çok ölümcül hastalığa sebep olduğu bilinmektedir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra sigara ağız içi mukozası ve diş etleri içinde zararlıdır. Sigara içmek diş etlerini yumuşatırken, diş etlerinin hastalanmasına da sebep olur.

Ayrıca sigara bazı kişilerde diş etlerinin rengini koyulaştırır.

Genetik Faktörler
Diş sağlığını etkileyen faktörlere bakıldığında %30 oranında genetik bir yatkınlığın etkili olduğu görülür. Ağız bakımı kötü olan kişilerde diş eti hastalığının gelişmesi 6 kat daha risklidir. Eğer ailede diş eti hastalığı yaşayan biri var ise muhakkak en yakın zamanda bir diş eti uzmanına muayene olmalısınız.

Diş Sıkmak Veya Gıcırdatmak
Diş sıkmak veya gıcırdatmak, diş sağlığını olumsuz etkiler. Periodontal olarak doku yıkımına sebep olan bu davranış biçimi, diş ve diş eti arasındaki kuvvetin azalmasına sebep olur. Dişlerini sıkan kişiler mutlaka gece plağı takarak bunun önüne geçmeliler.

Kötü Yapılmış Kuron Köprü Ve Dolgular
Dişetine baskı yapan, kötü yapılmış kuron köprü ve dolgular diş etlerinde problem oluşmasına neden olabilir.

Stres
Hipertansiyon, kanser gibi bir çok rahatsızlığın sebebi olan stres, diş eti hastalıklarında risk faktörü olarak gösterilir. Yapılan araştırmalar stresin vücudun enfeksiyonla mücadelesini engellediğini ortaya koymuştur.

İlaç Kullanımı
Kişiler ilaç kullanımlarına dikkat etmelidirler. Çünkü kullanılan ilaçlar ağız sağlığını etkilemektedir. Özellikle doğum kontrol hapları, anti-depresanlar ve kalp ilaçları ağız sağlığını önemli ölçüde etkiler. İlaçların ağız sağlığına etkisini düşünerek lütfen kullanmış olduğunuz tüm ilaçları diş hekiminize iletiniz.

Diyabet Ve Şeker Hastalığı
Şeker hastalığı olan kişiler diş etinde yaşanabilecek olan enfeksiyonlar açısından yüksek risk altındadırlar. Diyabet ve şeker hastalığı olan kişiler belirli aralıklarla uzman periodontologlara diş eti kontrollerini yaptırmalıdırlar.

Hormonal Değişiklikler
Vücutta hormonal değişikliklerin yaşandığı dönemlerde kişiler, ağız sağlığına dikkat etmelidirler.Hamilelik, puberte (bluğ çağı), menapoz, menstrüasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde diş etleri daha hassas olur. Özellikle bu dönemlerde diş eti hastalıklarına yatkınlık artar.

Kötü Beslenme
Doğru beslenme alışkanlığına sahip olmayan kişilerde vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığından diş eti enfeksiyonlarıyla da mücadele edemezler.

Sağlıklı diş etleri için;

  • Her gün dişlerinizi doğru şekilde fırçalayın ve diş ipi kullanın,

  • Dengeli beslenin, boş kalorilerden ve çok yapışkan gıdalardan kaçının,

  • Kendi kendinizi muayene etmeyi öğrenin ve rutin olarak bunu yapın. Böylece herhangi bir değişikliğin ilk sinyallerini yakalayabilirsiniz,

  • Senede en az iki kere diş hekimine gelerek kontrol ve diş taşı temizliği yaptırın.

Diş eti Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

Gingivitis
Dişeti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Ağız bakımının yetersiz olduğu kişilerde Gingivitis görülür. Gingivitis, dişetinde oluşan kızarıklıkla kendini belli eden iltihabi bir durumdur. Genellikle hastalar bu safhada rahatsızlık hissetmezler. En belirgin özelliği normal diş fırçalama işleminde diş etlerinde görülen kanamadır. Herhangi bir önlem alınmaması durumunda Gingivitis diş kayıplarına sebep olabilir.

Kronik Periodontitis
Ağız bakımının doğru yapılmaması ve diş dokularında oluşan iltihaplanma sonucu diş ve diş eti arasındaki dokuda kemik kaybı yaşanır. Kronik Periodontitis’in en belirgin özelliği dişeti çekilmesidir. Bu hastalıkta ataşman ( diş ile dişeti arasındaki doku ) kaybı genellikle yavaş olur. Fakat hızlı ilerlediği vakalarda zamanında gözlenmiştir.

Agresif Periodontitis
Periodontitis’in en sessiz ilerleyen çeşididir. İlk başlarda hastada hiç bir belirti göstermez. Fakat buna karşılık hastalık çok hızlı bir şekilde ilerler. Bazı durumlarda yapılan dişeti tedavisine Agresif Periodontitis cevap vermeyebilir. Yapılan tedavide antibiyotik kullanılmalıdır.

Nekrotizan Periodontitis
Nekrotizan Periodontitis’te iltihabi bir durum söz konusudur. Genellikle dişi çevreleyen kemik dokusunda, diş ile kemik arasındaki liflerde ve diş eti dokusunda iltihap vardır. Bağışıklık sisteminin düşük olduğu ve doğru beslenmeyen kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Diş etlerinde ağrı vardır.

DİŞETİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Dişeti hastalıklarının tedavisine başlamadan önce diş ile dişetleri arasında meydana gelen ceplerin derinliği ölçülmelidir. Yapılan ölçüm işleminin sonucuna teşhis konulur ve konulan teşhise göre tedavinin nasıl yapılacağı belirlenir. Uygulanacak olan tedavide dişeti ceplerinin olabildiğince sığlaştırılmasıdır. Çünkü cep içine yerleşmiş olan mikroorganizmaların kişi tarafından tamimiyle temizlenmesi imkansızdır.

Kliniğimizde dişeti tedavi ve cerrahisi ER:YAG Lazer ve DİODE Lazerler ile desteklenmektedir.

Dişeti hastalığının boyutuna göre aşağıda yer alan tedavi şekilleri uygulanır.

Daha Sık Diş Taşı Temizliği
Ağız sağlığı için normal durumlarda temizlik kontrollerinin 6 ayda bir yapılması gerekirken, periodontal hastalığı olan kişilerde diş hekimlerinin belirlediği süre zarfında belirli aralıklarla temizlik yapılması gerekmektedir. Diş eti ceplerine yerleşen mikroorganizmalar 3 ay gibi kısa bir sürede diş kemiğine zarar verecek derecede çoğalır. Yapılacak olan sık diş taşı temizliği ile diş eti cephinde oluşacak olan mikroorganizmaları önler. Diş hekimi tarafından kişiye verilen hijyen eğitiminin doğru ve eksiksiz olarak uygulanması oldukça önemlidir.

Kök Yüzeyi Düzleştirme (Küretaj)
Genel olarak Küretaj olarak bilinen bu tedavi biçimi, özel küretlerle kök yüzeyinde yer alan eklentilerin temizlenmesini ve sağlıklı kök yüzeyinin ortaya çıkmasını sağlamak için yapılan bir işlemdir. Kök yüzeyi düzleştirme yöntemi olarak da bilinen bu tedavi yöntemi halk arasında küretaj olarak bilinmektedir.

Gingivoplasti
Bazı durumlarda kişilerde diş eti büyümeleri gözükmektedir. Gözlenen diş eti büyümeleri iltihapsal, ilaca bağlı ya da kalıtsal ise diş ile diş eti arasında oluşan cep yumuşak doku duvarını kesilerek çıkartılabilir. Yumuşak doku duvarının kesilerek çıkartılması işlemine Gingivektomi denir. Yapılan bu işlemden sonra diş eti cerrahi işlemlerle düzeltilerek normal fizyonomisini geri kazanması adına Gingivoplasti işlemi uygulanır.

Flap Operasyonu
Dişetinde oluşan cepler küretaj yöntemi ile sığlaştırılamıyorsa, cerrahi işlem uygulanarak cebi oluşturan dişeti çıkartılır. Eğer oluşmuş olan cep çok derin ise küretaj işlemi uygulandıktan sonra ilgili alan kapatılır ve dikişlerle yerine sabitlenir. Eğer yapılan işlem sırasında erimiş olan kemiğin desteklenmesi gerekiyorsa, hastanın kendi dokusundan elde edilen kemik parçacıklarıyla kaybedilen dokunun geri kazanılmaya çalışılır.

Kuron Boyu Uzatma Operasyonu
Bazı durumlarda diş boyunun uzatılması gerekir. Bu tedavi yöntemine kuron boyu uzatma operasyonu denir. Kişilerde çürük veya kırık diş eti seviyesinin altına indiğinde kuron boyu uzatma tedavisi uygulanması gerekir.

Gum smiling vakalarında (gülme anında fazla dişeti görünmesi) estetiği negatif etkilediğinden, kuron boyu uzatma operasyonu uygulanır.

Doku Greftleri

  • Yumuşak doku greftleri;

    • Diş fırçasının yanlış kullanıldığı durumlarda, anatomik hatalarda veya dişeti hastalıklarından kaynaklı birkaç dişte dişeti çekilmesi yaşanabilir. Yumuşak doku greftindeyse yaşanan bu dişeti çekilmeleri, damaktan alınan yumuşak doku parçasıyla kapatılır. Bu uygulama genellikle estetik amaçla yapıldığı gibi bazı durumlarda dişeti hastalığının ilerlememesi için koruyucu amaçla da yapılır.

  • Sert doku greftleri;

    • Flap operasyonlarında kişilerde ileri düzeyde kemik kaybı var ise yapay veya doğal kaynaklı kemik tozu yapımı ile kemik yapımı gerçekleşir. Sert doku greftleri ile oluşan kemik kaybı giderilmiş olur.