ÇÜRÜK TEDAVİSİ VE ESTETİK DOLGU

Ağız içi bakteriler ve bunların yapışkan salgısı dextrandan oluşan bakteri plakları ağız içerisinde asit oluştururlar. Bu asitler zamanla dişin mineral dokusuna zarar vererek, diş minesinin bozulmasına ve dişin çürümesine neden olur.

Diş Dolgusu Nedir?
Diş hekimi dişteki çürükleri temizledikten sonra o bölgeyi çeşitli dolgu materyalleri, doldurur. Bu sayede çürük ilerlemez ve diş tekrar işlevini yapabilir duruma gelir.

Dolgu Çeşitleri

Kompozit-Diş Rengindeki Dolgular
Bireylerin dişlerinde oluşan çürüklerde, diş kırığı durumlarında ve estetik görününüm sağlamak amaçlı tedavilerde kompozit diş renginde dolgular kullanılır. Bu dolgular hazırlanmış olan kavitelere yerleştirildikten sonra UV ışık ile sertleştirilir.

Kompozit dolgular estetik ve ekonomiktirler. Bu dolgular Bonding (özel bağlanma) sistemiyle dişe tutunurlar.

Kompozit dolgular, sigara, çay, kahve gibi boyayıcı madde kullanımına bağlı olarak zamanla renk değiştirebilir.

Kompozit İnlay Onlay Dolgular
Kompozit inlay ? onlay dolgular ağız dışında hazırlanan ve sonradan dişe uygulanan dolgulardır. Dişin kırık ya da çürük olan kısmına gerekli temizleme ve kavite hazırlığı yapıldıktan sonra oluşan boşluğun ölçüsü alınır. Dışarda hazırlanan dolgu özel yapıştırıcılarla kaviteye uygulanır. Kompozit inlay ? onlay dolgular, kompozit dolgu uygulanamayacak kadar büyük çürük ve kavitelerde kullanılır. Genelde ekonomik oldukları için tercih edilirler.

Porselen Inlay? Onlay Dolgular
Porselen Inlay? Onlay dolgular laboratuvar ortamında hazırlanır. Bu dolgular üstün estetiğe ve dayanıklılığa sahiptirler. Uygulandıkları dişe ve komşu dişlere daha çabuk uyum sağlarlar. Bu özellik dolguların ağız dışında daha detaylı hazırlanabilmesinden kaynaklanır.

Dişin kırık veya çürük kısmı temizlendikten sonra, ölçüsü alınır ve laboratuvara gönderilir. Porselen dolgunun tasarım ve üretimi CAD-CAM sistemiyle (bilgisayar yardımıyla) yapılır.

Porselen İnlay- Onlay dolgular, ağız içi restorasyon materyalleri arasında diş dokusuna yakın ve uygun bir malzemedir.

Kole (Dişeti) Dolguları
Diş etine yakın kısımlarda oluşan madde kayıplarında kole dolgusu olarak genellikle kompozit dolgular kullanılır. Madde kayıplarının sebebi çürük ve aşınmalardır. Bu dolgular diş rengindedir.